7 esszenciális kérdés, mielőtt belevágsz a felújításba

mimg_20171008_143344.jpg

Legyen szó költözésről vagy felújításról, minden, az otthonodban történő változásnál érdemes figyelembe venni pár alapvető kérdést, hogy a végén egész biztosan olyan életteret alakíts ki magadnak, ahol öröm lenni, és ahol mindennek és mindenkinek jut hely. Összeszedtem azt a hét pontot, amelyek megválaszolásával beizzíthatod a felújítást – egy átgondolt, letisztult és ésszerű keretbe foglalva.

Mielőtt belevágtam Kislakás felújításába, éjt nappallá téve azon gondolkoztam, minek hol lesz az új helye, minek kell teret csinálnom, mi lesz totál új vagy totál a régi, vagy hogy, hova tudok elmenekülni, amikor éppen olyanon van. Mivel Kislakás értelem szerűen kicsi, ezért volt, hogy olyan kihívásba ütköztem, ahol napokig törtem a fejem a megoldáson. Akad, amin még mindig töröm... De élvezem az utat, élvezem a folyamatos változást és fejlődést, hogy kedvemre variálhatok, és ezeknek hála mára letisztultak azok az alapszabályok, amelyeket mostantól kőbe vések magamnak, ha új tér kialakítására kerül sor. Ezen kérdések mentén te is koherensebb képet kaphatsz arról, hogyan indulj el a megvalósítás irányába. Íme:

Hányan laknak/ tartózkodnak majd sokat az adott helyiségben?

Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, tisztázzuk le a résztvevők számát. Kik laknak majd a helységben? Hány embernek kell majd osztozkodnia rajta? Kell-e közös tér, sokszor vannak-e vendégek, ottalvós bulik, vacsorapartik, netán csak egyedül laksz majd, anélkül hogy bárkit beengednél a birodalmadba? Ha egyedül vagy, könnyű dolgod van, megvalósíthatod az álmod, senki nem szól bele, minden a te ízlésed szerint történhet. Viszont ha már másra is kell gondolnod (nyílván nem KELL, de szép dolog), akkor már annál több nézőpontot, ízlésvilágot, és funkciót kell majd számításba venned a tervezésnél. 

Kik ezek a személyek, és mivel töltik legtöbbet az idejüket? Mik a hobbijaik? Mi a közös pont? Közös időtöltés?

Miután megválaszoltad az első kérdést, és felsoroltad ki mindenki lakik/tartózkodik majd az átalakítandó helységben, áttérhetünk a következő pontra: Mit csinálnak ezek az emberek? Mi a hobbijuk? Dolgoznak-e otthonról? Mi a közös pont, milyen közös programokat tudtok szervezni otthon? Szeretnek-e egyedül lenni, vagy ha kislakásról van szó, szeretnék legalább az egyedüllét érzését megteremteni? Én, mint ultimate me-timer, abszolút igénylem az egyedüllétet néha, enélkül nem tudok megfelelően funckionálni, én ilyenkor töltődöm fel. Ha te is így vagy ezzel, akkor imádni fogod a durca sarok koncepciómat!

Milyen alapvető funkciókat kell betöltenie a térnek? Mi a must-have? Mik a kiegészítő lehetőséget?

Vedd alapul az előző pontra adott választ – mi az, amivel a legtöbb időt töltöd/töltitek otthon? Mivel szeretnétek? Ezeknek megfelelően írd fel az adott funkciókat és tervezd meg a lakás mely pontján tudsz kialakítani helyet neki.

 img_20171008_142909.jpg

Milyen stílusú helyiségek jönnek be?

Vannak akik zsigerből tudják mi tetszik nekik és mit szeretnének lenni. Vannak bizonytalanabbak, és vannak akik csupán azt hiszik, hogy tudják mi az ő stílusuk, de aztán csalódottan jönnek rá hoyg mégsem. Hogy ne ess ebbe a hibába a legfontosabb, hogy tervezés előtt inspirálódj.

Ennek több módját is választhatod, nekem nagy kedvencem például a Pinterest, de Youtube-on is fanatikusan nézem az átalakító vlogokat, és house tourokat – ezektől vagy elájulok, annyira tetszenek, vagy egyáltalán nem, és elgondolkodom rajta, vajon én hogy csináltam volna máshogy. Próbálj minél több forrásból dolgozni, járj utána, kutass, és egy idő után körvonalazódik, hogy mi is a te stílusod. Ha több minden tetszik, akkor se gondold hoyg döntened kéne az egyik vagy másik mellett. Egy harmonikus eklektika tud a legszemélyesebb eredményt hozni.

Milyen anyagok jönnek be?

Fontos, hogy mielőtt őrült bevásárlásba kezdesz és random felvásárolod az IKEA, a Kika, a Zara és HM Home összes mütyürjét, előtte menj pár kört szigorúan költés nélkül. Nézz végig, tapogass végig mindent, amit látsz, és jegyezd meg, ami tetszik. Aztán menj haza, keress rá Pinteresten, keress ötleteket, töltsd le az IKEA hatalmas király appját, és nézd meg hogy nézne ki a kiválasztott mütyür az otthonodban.

A legnagyobb hiba amit elkövetünk, hogy spontán vásárolunk olyan dolgokat, amik ott helyben csábítónak tűnnek, aztán hazaérve rájövünk, hogy vagy nem is tetszik igazán, vagy épp annyira kilóg a sorból a berendezésben, hogy inkább meg is válunk tőle. Bumm, pénzkidobás.

 img-20171016-wa0001.jpg

Mekkora a büdzséd?

Lehet, hogy ez a pontot tehettem volna a legelejére, hiszen ez az ami a leginkább befolyásol. De mivel a jelmondatom mindig is a DREAM BIG volt, ezért magamnak mondanék ellent, ha odatenném. Hiszek abban, hogy ha valamit megálmodsz, és nagyon akarod, akkor ha apránként is, de össze fog állni a végére, és eléred, amit szeretnél. Akármi és akármilyen nagy legyen is. Hívhatjuk, design thinkingnek, posite thinkingnek vagy vonzás törtévények, sorsnak, vagy eleve elrendeltetésnek, higgyétek el, ha valamit nagyon szeretnétek, mindig megtaláljátok az utat hozzá.

Szóval először álmodd meg, tervezd meg, hogyan szeretnéd, hogy a helyiség kinézzen, és csak ezután foglalkozz a büdzsé kérdésével. Írd össze mi mennyibe fog kerülni, utána elhűlhetsz egy kicsit, eldobhatod a listát, és szörnyülködhetsz is. De aztán ülj le mégegyszer, és rájössz mennyi mindent be tudsz szerezni máshonnan, máshogyan (Jófogás, szomszédok, garázsvásár, barátok, család stb.) Lehet olyan pont is, aminél rájössz, igazából nincs is szükséged rá – kihúzva. És mi az, amit magad is el tudsz készíteni. Go to Next point.

Mit tudsz DIY megcsinálni?

Szerencsére a DIY mára egy elég menő dolog lett, létezik IKEA hack, és vannak Youtube tutorialok is, amikből ezernyi ötletet meríthetsz. Keress kifejezetten olyan darabokra, amiket felírtál a listádra vagy simán budget friendly megoldásokra, biztosan megtalálod azt, ami neked való.

A bejegyzés trackback címe:

https://myvibes.blog.hu/api/trackback/id/tr4912954097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maisel 2018.03.09. 16:31:17

"Helység"?????????????
"Én, mint ultimate me-timer..."
Ezek teszik tönkre ezt azt amúgy ötletes kis posztot,kár...

blaubner 2018.03.09. 23:26:55

Hat, nem tudom. Ha elfogadjuk, hogy felujitas alatt egy regi, lepusztult lakas megujitasat ertjuk, es nem egy uj csaladi haz felepiteset, akkor en inkabb igy szoktam megkozeliteni:
1) Megfelel a korabbi szobabeosztas vagy van olyan, amit meg kell valtoztatni (pl. konyha megszunteteset / haloszobava alakitasat, konyha beepiteset / osszenyitasat a nappalival.
2) modern vagy regi stilust akarunk-e? Elso esetben kidobhatunk par ajtot, es egybenyithatunk helyisegeket, utobbi esetben eleg, ha az ajtokat csereljuk klasszikusabbra.
3) hozza akarunk-e nyulni a gepeszethez?
4) rendelkezesunkre all-e a negyzetmeterenkeni 100-120 ezer forint? Ha nem, akkor egyszerusiteni kell a terveket, es kihagyni valamely dragabb elemet.

Tke 2018.03.10. 13:52:28

Az posztoljon magyarul, aki beszéli a nyelvet. A t.k.m tele van a "must have" szintű fordulatokkal; mérgezik az írást... Nagy kár, mert a téma hasznos.

MyVibes 2018.03.10. 14:47:24

@maisel: Helyiség.. tényleg:) Igazad van, javítottam.

Az angol kifejezéseket illetően pedig csak annyit mondanék, hogy én így beszélek, így fejezem ki magam, értelemszerűen így is írok. Nem gondolom, hogy bármit is tönkretenne, hiszen ez itt egy blog a saját magam és mások szórakoztatására, nem pedig egy doktori disszetáció. Nyilván azok fognak maradni vagy visszatérni, akiket ez nem zavar, vagy akiknek netalán még tetszik is.

A blog egy önkifejezési platform, és én a továbbiakban is rendeltetésszerűen kívánom használni - vagyis olyan kontetet alkotni, ami én vagyok.:)

Úgy veszem ki, hogy ettől eltekintve, van olyan, ami még neked is tetszett, ettől pedig nagyon boldog vagyok.

Azt hiszem, ezzel megválaszoltam @Tke kommentjét is.

MyVibes 2018.03.10. 14:53:06

@blaubner: Szia, köszi a további ötleteket. Nagyon gyakorlatias a megközelítésed, nagyon hasznos pontokat soroltál fel.:)

My Vibes

Friss topikok

Címkék

aztek (1) aztékminta (1) before (2) beforeafter (2) besta (1) dekor (1) első (1) emelet (1) erkély (1) felújítás (4) ikea (1) K (1) kislakas (5) Kislakás project (3) lakás (2) levendula (1) minta (1) moodboard (1) napozás (1) nappali (1) napsütés (1) növény (1) otthon (4) pad (1) panel (4) párna (1) project (1) tegla (1) tégla (1) terasz (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása